top of page

Pohádková zoologická zahrada


Schönbrunnská zoologická zahrada je dle mého ta nejhezčí ze všech. Její vkusné zapasování do zámeckého stylu dodává jakýsi pocit pohádkového světa.


Zoologická zahrada se nachází v schönbrunnském zámeckém parku ve Vídni. Je vhodná pro výlet s dětmi a návštěva zabere přibližně půl dne. Vstupné je pro dospělé osoby €22, pro děti €11 a děti do 6 let mají vstupné zdarma.



Do zahrady se dá dostat třemi vchody, respektive východy. První se nachází nedaleko stanice metra Hietzing, druhý přímo ze zámecké promenády a ten třetí, dle mého nejvhodnější pro začátek prohlídky, je nedaleko vyhlídky Gloriete, kde mimo jiné je i parkování zdarma. Doporučuji se tedy projít zámeckým parkem kolem Neptunovy fontány, překonat kaskádovité cestičky ke Gloriete a následně vstoupit do zoologické zahrady horním vchodem. Zahradou budete tedy sestupovat z kopce, kolem rysů a vlků, až se dostanete do jejího jádra.

Heslo, kterým se vídeňská zoo řídí zní: „zoologická zahrada se šťastnými zvířaty“, což můžete vidět kamkoliv se podíváte. Nepečují zde dobře jen o faunu, flóru a celkový vzhled zahrady, ale také o její návštěvníky. Jednou z věcí, kterou se schönbrunnská zoo může pyšnit, je výběh slonů, o které se zde starají s velkým zájmem. Důkazem může být i to, že se zde narodil vůbec první slon v zajetí.



Nejvíce Vás nejspíše nadchnou majestátné pandy velké, které nejsou v zoologických zahradách příliš časté. Tato podívaná je ovšem omezená nepřiměřeným shromážděním lidí kolem jejich výběhu. Je tedy úspěch, když pandy alespoň zahlédnete, o focení nemluvě.

Úžasné jsou také koaly, musíte mít ale štěstí, abyste je zachytili v bdělém stavu. Nám se podařilo je spatřit na pár okamžiků, nejspíš v jejím chvilkovém probuzení z jejich snů.

Pavilon orangutanů je sice stranou od celkového komplexu, ale určitě vřele doporučuji se tam stavit. Musím Vás však upozornit, že pavilon neopustíte dříve než za půl hodiny, orangutani totiž dokážou bavit své publikum snad do nekonečna.

Mne osobně fascinoval výběh ledních medvědů a výběh tučňáků, jelikož je zde možnost pozorovat je také pod vodou.


Zoologická zahrada v Schönbrunnu ve Vídni skrývá mnoho dalšího… To však musíte prozkoumat už Vy sami.


Článek o schönbrunnském komplexu nalezdete ZDE.

76 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page