top of page

To nej z Vídně

Rakousko je země, která se honosí mnoha krásnými místy a jedním z nich je právě Vídeň.

Ve Vídni jsem byl již mnohokrát a pokaždé jsem nalezl nové zákoutí, které získalo mé sympatie. Pojďme se tedy společně na pár z nich podívat.

1. Schönbrunn


Tento půvabný barokní zámek je mojí srdcovou záležitostí. Polohově je sice směřován mimo centrum Vídně, avšak linkou metra U4 se dostanete přímo před vstupní bránu za pouhých 12 minut, případně, pokud jedete autem, tak určitě neparkujte na spodním parkovišti, které je placené a zpravidla plné. Dá se zaparkovat na horním parkovišti bezplatně.

Schönbrunn je místo které si snad každý zamiluje a hlavně je vhodné pro výlet jak s rodinou s dětmi tak pouze jako romantický výlet s drahou polovičkou. Musím Vás však upozornit, že celý zámecký komplex se vším všudy v jeden den projít nelze.

Samotný zámek nabízí prohlídku jeho vnitřních prostor i s možností průvodce, bohužel pro nás ne v češtině, ale v angličtině a němčině. Prohlídka vyjde přibližně na 16€. Rozlohově nejvíce místa zabírá úchvatný zámecký park s mnoha zákoutími, romantickými fontánkami, krásně tvarovanými keři a barevnými obrazci tvořenými květy. Park je velice oblíbený pro běžce a mladé páry.

Když překonáte kaskádové cestičky dosáhnete krásné vyhlídky Gloriette. Je odtud krásný výhled na Schönbrunn i na celou Vídeň. Pro ty z Vás co si potrpíte na romantické překvápka vřele doporučuji si objednat pozdní snídani doprovázenou živou hudbou přímo v prostorách Gloriette. Cena této snídaně se pro dvě osoby pohybuje okolo 68€. Doporučuji však objednat tři měsíce dopředu, z důvodu velkého zájmu.

Pro děti je asi nejlákavější schönbrunnský labyrint. Tato část zahrad se platí zvlášť, cena dospělé osoby je 6€ a děti do 18 let 3,5€. V rámci vstupného jsou tři bludiště a dětské hřiště.

Nejpůvabnější je schönbrunnska zoologická zahrada, o té ale v jiném článku... ZDE



2. Gasometer


Gasometer je tvořen čtyřmi obřími plynojemy z roku 1896, které sloužily pro uchovávání svítiplynu, pomocí kterého byla osvětlována Vídeň do roku 1986.

Tyto čtyři obří kruhové stavby dostali za úkol zrekonstruovat a znovu využít čtyři architekti (Jean Nouvel, Coop Himmelblau, Manfred Wehdorn, Wilhelm Holzbauer). Můžete tedy zde nalézt nákupní centrum, stanici metra linky U3, podzemní garáže a v horních patrech byty. Gasometer je v dojezdové vzdálenosti od centra.

Určitě stojí za to tuto kolosální stavbu navštívit, obzvlášť milovníkům architektury by se mohla líbit.



3. Hundertwasserhaus


Dům postavený Friedensreichem Hundertwasserem, který Vás šokuje a vzápětí si získá vaše sympatie. Dá se říci, že se za ním sjíždí lidé z celého světa, i když si jej můžete prohlédnout pouze zvenčí.

Dům byl postaven se záměrem ubytovat sociálně slabé, dnes jsou však byty na jiné cenové hladině. Na celé stavbě nenaleznete rovnou hranu. Budova hraje všemi barvami a působí jako by byla poskládána ze sta různých staveb. Aby toho nebylo málo, je prorostlá jak zevnitř tak zvenčí zelení.

Pro nadšence vyhledávající stavební skvosty či pro fotografy je Hundertwasserhaus tím pravým. Pro ty, kteří mají radši než jen holou stavbu nákupy a mlsání je naproti Hundertwasser Village, kde naleznete obchůdky se suvenýry, kavárničku a to vše ve stylu Hundertwasserhaus.



Na článek plný zajímavostí a pěkných fotografií z schönbrunnské zoologické zahrady se můžete těšit již brzy ZDE na mém blogu.



137 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page